5 sposobów na banany
Na słodko

Banany na 5 sposobów – desery bez cukru

Siedząc tak w domu wpadłam na pomysł, aby podzielić się z Wami moimi ulubionymi deserami z bananem w roli głównej. W końcu życie trzeba sobie osładzać, ale można to robić w zdrowy sposób i bez tony cukru. 

Gdy dowiedziałam się o swojej insulinooporności długo je unikałam będąc w przekonaniu, że ich indeks glikemiczny jest wysoki. Przeglądając jednak różne przepisy dostosowane dla osób chorych na IO banany królowały jako zamiennik cukru. Byłam tym zaskoczona, ale poczułam wielką ulgę, gdy przeczytałam w e-booku Kamili Urbanek prowadzącą bloga Kreatornia Zmian, że:

 

„Banan nie ma dobrej sławy z uwagi na błędne informacje o rzekomo wysokim indeksie glikemicznym. Tymczasem banan ma niski lub średni indeks glikemiczny wynoszący od 47 do 62 (w zależności od tego, które dane sprawdzimy na stronie University of Sydney), a jego ładunek glikemiczny dla porcji 120 g (czyli średniego banana) wynosi od 11 do 15 czyli jest średni”.

 

Dla mnie to była świetna informacja, gdyż są dostępne cały rok i mają szereg dobroczynnych właściwości. Dostarczają bowiem dużo magnezu, potasu, witaminy B6, błonnika i są zasobne w tryptofan czyli aminokwas wpływający na nasze dobre samopoczucie. 

 

Czekoladowy mus

Lubię czekoladowe desery, a ten jest moim totalnym ulubieńcem. Dość, że smaczny, zdrowy to jeszcze banalnie prosty i wystarczy dosłownie chwila na jego przyrządzenie. Świetny patent na chandrę. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowany mus możesz przechowywać przez 3 dni, ale gwarantuję, że zjesz go o wiele szybciej.

ciasto z masłem orzechowym
Ciasto z masłem orzechowym 

Wystarczy kilka składników, aby powstało tak rewelacyjne i zdrowe ciacho. Przygotowanie jest wręcz banalne, więc to kolejny urok tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko 
  • 1/2 gruszki lub jabłka bez skórki (pokrojonej w kostkę),
  • 150 g masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu  
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody odczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:  

Wszystkie składniki zblenduj, dodaj gruszkę lub jabłko pokrojone w kostkę i wymieszaj. Ciasto przelej do małej tortownicy lub keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 – 40 minut bez termoobiegu, piecz do efektu tzw. suchego patyczka.

 

Owsiane batoniki 

Takie domowe batoniki są o wiele lepszym rozwiązaniem od tych sklepowych, które zawierają ogromne ilości cukru. Jeśli myślisz, że trudno je zrobić, to jesteś w błędzie.  

Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki miodu
  • ulubione bakalie  

Sposób przygotowania:  

Rozdrób banany za pomocą widelcem i wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę przełożyć do prostokątnej foremki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu i ostudzeniu pokrój na mniejsze batoniki. 

bananowe placuszki
Banana pancakes

Pancake’sy bananowe są zaskakująco łatwe w wykonaniu i nieziemsko smaczne. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. 

Składniki:

  • 2 banany
  • jajko
  • szklanka mleka
  • łyżka oleju
  • szklanka mąki
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozdrób niezbyt dokładnie banany widelcem i wrzuć do nich wszystkie pozostałe „mokre” składniki, tj. jajko, mleko i olej. Do gotowej masy dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Im więcej grudek z bananów, tym lepiej będzie czuć ich smak. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni, a gdy się zarumienią podaj z ulubionymi dodatkami.

Mała podpowiedź: generalnie staram się unikać mąki pszennej, ale z pełnoziarnistą nie umiem pracować. U mnie sprawdza się opcja pół na pół, czyli 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych. Taka trochę ulepszona wersja, aby placuszki były zdrowsze.

 

Budyń jaglany

Budyń kojarzy mi się z dzieciństwem i słodkimi podwieczorkami. Z uśmiechem wspominam te beztroskie chwile. Zamiast tego z torebki o wiele lepszym rozwiązaniem jest taki domowy. A jak wybierzecie jeszcze budyń na bazie kaszy jaglanej to w ogóle nie powinniście mieć wyrzutów sumienia. Ta królowa kasz świetnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie. 

Składniki:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego lub migdałowego)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

Kaszę jaglaną przed gotowaniem dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie, następnie zalej 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut do miękkości kaszy i całkowitego wchłonięcia płynu. Ugotowaną kaszę przełóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka (1/2 szklanki), obranego banana i opcjonalnie masło orzechowe. Zmiksuj na idealnie gładki mus.

 

To byłoby na tyle. A Wy macie swoje ulubione desery bananowe?

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.