Budyń z kaszy jaglanej z musem malinowym
Budyń kojarzy mi się z dzieciństwem i słodkimi podwieczorkami. Z uśmiechem wspominam te beztroskie chwile. Odżywiając się zdrowo nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy zwłaszcza, gdy słodki deser będzie wykonany ze zdrowych składników.
Dzisiaj propozycja takiego słodkiego i bardzo sycącego deseru, budyń z kaszy jaglanej z musem malinowym. Budyń z kaszy jaglanej można przygotować na zimno lub na ciepło, w zależności od swoich upodobań i pory roku.
Dlaczego warto włączyć do diety kaszę jaglaną?
- wpływa na włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę);
- odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę;
- uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo;
- zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i sporo węglowodanów, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako posiłek zarówno przed, jak i po treningu.
Przepis na mus malinowy (2 porcje):
- 200-300 gram malin (ja użyłam mrożonych)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli mus będzie dla nas za mało słodki możemy dosłodzić.
Przepis na budyń z kaszy jaglanej (2 porcje):
- 1/2 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 3 – 4 łyżeczki ksylitolu (można użyć również miodu lub syropu klonowego)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem dokładnie płuczemy, następnie wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy przez 10-15 minut do miękkości.
- Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy do niej ksylitol i blendujemy na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie blendować. Jeśli kasza jest zbyt gęsta, dolewamy trochę mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję budyniu – wtedy smakuje najlepiej.
- Gotowy budyń przekładamy do szklaneczek lub pucharków i polewamy musem malinowym.
Smacznego!