Na słodko

Chlebek bananowy – bez mąki i bez jajek

Uwielbiam proste i szybkie przepisy, które powstają z samych zdrowych składników. Z mojego jadłospisu wyeliminowałam pieczywo i muszę się przyznać, że od jakiegoś czasu zaczęłam je podjadać. Niestety wpływa to niekorzystnie na moje samopoczucie i postanowiłam, że kompletnie pozbędę się z mojego menu kupnego pieczywa. W związku z tym postanowiłam poszukać nowych inspiracji. Chlebek bananowy jest świetny na słodkie śniadania, do kawy czy herbaty lub na kolację. Jest bardzo sycący. Chlebek jest wilgotny i słodki i można eksperymentować z dodatkami. Jest to przepis, w którym nie znajdziemy jajek oraz mąki, a ilość oleju i cukru jest mocno ograniczona.

Składniki (keksówka o wymiarach 7×20):

  • 3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze)
  • 2 i 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • dodatki takie jak np. orzechy włoskie, suszona żurawina, płatki migdałowe (według uznania) 

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodajemy wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej blendujemy banany lub rozgniatamy widelcem i dodajemy olej.
  3. Do masy bananowej dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  4. Masę odstawiamy na kilka minut, aby płatki pochłonęły część wilgoci, a następnie wylewamy do keksówki.
  5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut bez termoobiegu. Środek powinien być nadal lekko wilgotny, inaczej chlebek będzie suchy i może się rozpadać. Po wystygnięciu możemy podawać z ulubioną konfiturą lub zajadać sam.

Smacznego

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.