Na słodko

Ciasto z truskawkami w zdrowszej wersji


Kolejny poniedziałek przed nami, a wraz z nim kolejny przepis na coś słodkiego. Uwielbiam sezon truskawkowy. Staram się za każdym razem wykorzystywać ten okres na maksa, aby potem nie żałować. Słodkie działkowe truskawki stanowią świetny dodatek do owsianek, ciast i koktajli. Można je podawać na różne sposoby. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję ciasta z truskawkami. Bardzo fajnie wyrasta i znika w mgnieniu oka, polecam!

Składniki (tortownica o wymiarach 16 – 18 cm):

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam wrocławską)
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku
  • 2 szklanki truskawek
  • 30 ml mleka
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
  1. Jajka mieszamy z olejem (użyłam miksera).
  2. Dodajemy przesiane mąki, potem sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia.
  3. Sypkie składniki mieszkamy z płynnymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby możemy dolać wody lub mleka. Na koniec dodajemy miód lub syrop z agawy.
  4. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej bułką tartą.
  5. Na wierzchu układamy truskawki (większe możemy pokroić na pół).
  6. Pieczemy w 180ºC przez 45 minut
  7. Po wystudzeniu cisto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.