Czekoladowe ciasto w wersji fit

Próbowałam wersję podstawową i dwie urozmaicone. Pierwsza to z wiśniami, a druga z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Wszystkie były przepyszne i to nie tylko jest moje zdanie. Moje koleżanki z pracy są moimi degustatorami i zgodnie stwierdziły, że to świetna alternatywa dla kalorycznych ciast. Najlepsze w tym cieście jest to, że nie wyczuwamy warzywnego składniku, który zupełnie nie kojarzy nam się z wypiekami i zastępuje kaloryczne masło. Nie oszukujmy się, ale niektóre przepisy wypieków typu bez cukru, bez mąki itd. wiążą się również z tym, że są też bez smaku. Z tym ciastem jest inaczej, jest mocno czekoladowe i miękkie. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Jeśli zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami warto spróbować, aby nie martwić się, że przybędą nam dodatkowe kilogramy.
 
Składniki:
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 3 łyżki mąki (użyłam jasnej mąki orkiszowej)
  • 4-5 łyżki ksylitolu
  • 4 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady o min. 70% zawartości kakao
  • 200 g cukinii
  • odrobina aromatu waniliowego lub migdałowego
  • w zależności od naszych upodobań: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiśnie (mogą być mrożone)
 
Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a cukinię obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Jeżeli jest wodnista to odcedzamy nadmiar wody. 
  2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli, a żółtka łączymy z ksylitolem. Dodajemy kropelkę aromatu i mieszamy.
  3. Dorzucamy do żółtek kakao i łączymy z połową startej cukinią. Dodajemy mąkę i mieszamy.
  4. Odlewamy 3 łyżki roztopionej czekolady, a resztę dodajemy do ciasta. Łączymy z pozostałą startą cukinią. Możemy dodać suszoną żurawinę, orzechy, mrożone wiśnie, wszystko zależy do naszych upodobań. Tylko pamiętajmy, aby nie przesadzić z ilością.
  5. Wszystko delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Wylewamy masę do keksówki o wymiarach 7×20 lub małej tortownicy.
  6. Pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku ustawionym na 180ºC (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika polewamy pozostałą roztopioną czekoladą. Ciasto musi się schłodzić.
♥ ♥ ♥ 

Smacznego!

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. Cudo! Lubię ciasta fit, ale sama ich nie robię, bo nie jestem najlepsza w pieczeniu ciast. Mimo wszystko fajny przepis. Może kiedyś skorzystam 🙂

    • Agnieszka pisze:

      Też nie zawsze wychodzą mi wypieki, ale to ciasto naprawdę nie jest skomplikowane i do tego mocno czekoladowe i fajnie wilgotne. Według mnie jest nawet smaczniejsze niż ciasto z czerwonej fasoli 🙂

  2. Sara Dunaj pisze:

    Fajnie, że mamy w nim cukinię, bardzo lubię wszelkie ciasta z marchewką czy właśnie innymi warzywami 🙂

    Pozdrawiam
    Sara's City

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *