Na słono

Dietetyczna pierś kurczaka z pieczarkami

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo prosty przepis. Zmieniając swój sposób odżywiania poszukiwałam przepisów, które są proste, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim nie są smażone. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała co nieco i tak o to powstał ten przepis. Najlepiej natrzeć piersi kurczaka sosem, czerwonym pesto lub przyprawami wieczorem dnia poprzedniego lub na co najmniej godzinę przed podaniem. Mięso fajnie wtedy przechodzi aromatem sosu i przypraw. Filety są kruche i soczyste. Do tego robię jakąś sałatkę lub podaję z warzywami.Przygotowałam dla Was dwa warianty dietetycznej piersi kurczaka, oba są bardzo smaczne.

Wariant I


Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • sos do grilla (mój mąż uwielbia miodowy Jack Daniel’s) lub czerwone pesto
  • 3-4 naprawdę spore pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 120g)
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy sosem lub pesto i pozostawiamy.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  4. Filety kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do piekarnika.
  5. Po 15 minutach wyjmujemy piersi i nakładamy na każdy kawałek przygotowany wcześniej farsz i pokrojoną w plasterki mozzarellę.
  6. Z powrotem wkładamy piersi do piekarnika na 10 – 15 minut, ale nie dłużej, bo kurczak będzie suchy.

Wariant II

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 łyżki papryki wędzonej słodkiej
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
  • 3-4 naprawdę spore pieczarki
  • 2-3 płaty papryki konserwowej 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę wędzoną i przyprawę do gyrosa mieszamy z oliwą lub olejem rzepakowym. 
  2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy powstałą pastą i pozostawiamy.
  3. Pieczarki
    kroimy w plasterki i
    podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 
  5. Filety kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdy kawałek nakładamy podsmażone pieczarki i pokrojoną paprykę Konserwową w grubsze paski. 
  6. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, ale nie dłużej, bo kurczak będzie suchy.

Smacznego!

♥ ♥ ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.