Dietetyczny fast food, czyli frytki z batatów i pietruszki

Uwielbiam frytki. Kiedyś mogłabym je jeść praktycznie codziennie. Niestety danie to nie należy do dietetycznych. Można oczywiście czasami sobie pozwolić na małe guilty pleasures, ale to tylko raz na jakiś czas. Dlatego warto szukać zdrowszej alternatywy.

Tak naprawdę można też upiec zwykłe ziemniaki bez większych wyrzutów sumienia. Chodzi tu przede wszystkim o sposób przygotowania. Powinniśmy raz na zawsze zapomnieć o smażeniu na głębokim oleju. Papier do pieczenia i piekarnik to jest podstawa, aby zrobić pyszne frytki w wersji fit. Dzisiaj propozycja moich ulubieńców, czyli frytki z batatów i pietruszki. Pierwsza moja miłość to były bataty. Teraz doszła jeszcze pietruszka, która po upieczeniu robi się słodka i zupełnie nie przypomina swojej surowej wersji. Takie frytki z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne i dzięki większej zawartości błonnika sycą na długo.

Dla porównania:

  • 100 g ziemniaka: 77 kcal i 1,5 g błonnika
  • 100 g batata: 86 kcal i 3,0 g błonnika
  • 100 g pietruszki: 49 kcal i 4,2 g błonnika


To, co zachęciłam Was?

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 3-4 pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (po 1 łyżce do batatów i pietruszki)
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 200ºC. 
  2. Warzywa obieramy i kroimy w słupki na kształt frytek. 
  3. W misce warzywa mieszamy z łyżką oleju rzepakowego i przyprawiamy według upodobań.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa. 
  5. Pieczemy przez około 30-40 minut, aż frytki się zarumienią.

Frytki z batatów i pietruszki piekę oddzielnie i oddzielnie przyprawiam. Do frytek z pietruszki dodaję zioła prowansalskie, pieprz i sól. Frytki z batatów natomiast przyprawiam solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw. Takie frytki stanowią świetny dodatek do dania głównego i jako przekąska.

♥ ♥ ♥

Smacznego!

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

8 komentarzy

  1. R- ROKSI pisze:

    Uwielbiam frytki z batatów 🙂
    Odpowiedziałam na Twój komentarz u mnie na blogu – zapraszam <3

  2. Pod względem wartości odżywczych te z pietruszki wypadają najlepiej, ale mimo wszystko aktualnie najbardziej przekonują mnie bataty 🙂

    • Agnieszka pisze:

      Tak, pietruszka wypada najlepiej, ale bataty też są źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych. Od jakiegoś czasu jak robię frytki z batatów to od razu i z pietruszki 🙂

  3. coosure pisze:

    Zdrowo i smacznie, ale dla mnie frytki to takie typowe frytki 😀 te albo żadne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *