Na słodko

Domowa konfitura z jagód

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić
szybki i prosty przepis na konfiturę z jagód. Świetnie się nadaje jako dodatek
do deserów, czy na chrupiące tosty na śniadanie. Przepis nie wymaga specjalnych
przygotowań i nie trzeba spędzać wielu godzin przy kuchence. Jest pyszna i gwarantuję
Wam, że nie będziecie mogli się oprzeć przed podjadaniem.   

Składniki:

  • 600 g jagód (ja użyłam mrożonych)
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny(opcjonalnie)

Przygotowanie:
Jagody na konfitury przebieramy i
myjemy. Jeśli używamy mrożonych przesypujemy po prostu na patelnię, zasypujemy cukrem,
dodajemy wodę. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Częściowo rozgniatamy owoce.
Gotujemy aż konfitura z jagód zgęstnieje, czyli około 10-20 minut. Pod koniec
można dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, ale niekoniecznie. Napełniamy
słoiki gorącą konfiturą, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do
ostygnięcia. Ja użyłam małych słoików na przyprawy z Ikei i z uzyskanego
przepisu napełniłam do pełna 2 słoiczki i 1 słoiczek do połowy. Może to nie
dużo, ale za to wiemy, że konfitura nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów i składa się praktycznie z samych owoców.
Smacznego ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.