domowe kakao z kurkumą
Napoje

Domowe kakao z kurkumą

Tego napoju nie trzeba reklamować, zna go niemal każdy zwłaszcza z dzieciństwa. Kakao kojarzy mi się z sobotnimi porankami. Jak byłam dzieckiem moja mama zawsze robiła pyszne kakao do śniadania. Nie ma nic wspanialszego niż rozpoczęcie dnia od ciepłego kubka kakao zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym. Smaczny solo, ale po dodaniu cynamonu, kurkumy i innych egzotycznych przypraw rozpieszcza nasze kubki smakowe. O cudownych właściwościach kurkumy też pewnie nie muszę pisać. Dzisiaj właśnie taki urozmaicony przepis. W sobotnie, czy niedzielne poranki można się przecież trochę porozpieszczać. Koniecznie musisz spróbować!


Składniki:
  • 1 kubek mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżka kakao dobrej jakości (niesłodzone)
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (może być świeży)
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 goździki (u mnie całe) 
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • miód do posłodzenia lub inne słodziło (polecam również cukier kokosowy) 
domowe kakao z kurkumą
Sposób przygotowania: 

Przygotowanie domowego kakao jest banalnie proste – w rondelku podgrzej mleko razem ze wszystkimi przyprawami. Aby pozbyć się grudek przed podgrzaniem zblenduj mleko z wszystkimi przyprawami. Dzięki temu mleko dodatkowo będzie delikatnie spienione. Możesz również użyć spieniacza do mleka. Mleko doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj Kakao przelej przez sitko, aby pozbyć się resztek przypraw i dosłodź do smaku.

Tak przyrządzone kakao obowiązkowo pij ciepłe w swoim ulubionym kubku!

 

Smacznego!

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.