domowe musli
Na słodko

Domowe musli crunchy z patelni

 

Lubię zdrowe, pożywne i szybkie śniadania. Trzeba urozmaicać sobie posiłki, aby nie stały się monotonne. Bardzo polubiłam domowe musli crunchy z patelni ze względu na cynamonowy smak i szybkość przygotowania. Takie musli jest o wiele zdrowsze od kupnych i przede wszystkim wiem co się w nim znajduje. Możesz też dowolnie komponować składniki. Zapraszam po przepis na szybkie i bardzo chrupiące domowe musli crunchy z patelni.


Składniki (2 porcje):
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 2 łyżki ulubionych orzechów (u mnie ziemne)

domowe musli
Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuść olej kokosowy lub inny tłuszcz. Wsyp płatki, orzechy i smaż na niedużym ogniu, mieszając aż płatki lekko się zarumienią. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj miód lub syrop, mieszaj i bardzo krótko podsmaż. Musisz uważać, aby nie przypalić, bo całość będzie gorzka. Następnie dodaj cynamon, wsypu płatki migdałów i suszoną żurawinę. Mieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. W miarę studzenia płatki będą robić się twardsze i chrupiące.


Wskazówka:

Domowe musli crunchy z patelni możesz zjeść od razu z jogurtem lub mlekiem, a pozostałą ilość przełożyć do szczelnej puszki lub słoika i przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Można również stosować jako posypkę do lodów i koktajli.


Smacznego!

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.