Domowy popcorn nie tylko na słono

Uwielbiam popcorn, ale przez długi czas nie robiłam takiego domowego, który idealnie spisuje się podczas wieczorno przesiadywania przed telewizorem. Jak jesteśmy w kinie to czasami kupujemy mój ulubiony karmelowy. Wiem, że tak naprawdę nie wiemy co znajduje się w takim popcornie i do tego jest to ogromna bomba kaloryczna, bo im słodszy tym lepszy. Ten do robienia w kuchence mikrofalowej jest niezdrowy, dlatego zrezygnowałam z niego zupełnie. 

Z okazji Halloween postanowiłam zrobić sobie mały maraton filmowy na kanapie. Do tego będzie idealnie pasował  domowy popcorn, z którym ostatnio trochę eksperymentowałam. 

Składniki:

  • kukurydza na popcorn
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy ziarna kukurydzy (najlepiej, aby wszystkie ziarenka dotykały dna). Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy na średni ogień, potrząsać nim co jakiś czas. Po krótkim czasie usłyszymy, że popcorn zaczyna strzelać. Kiedy popcorn ucichnie, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy jeszcze chwilę  pod przykryciem, aby dać szansę „wystrzelić” niezdecydowanym ziarenkom. Następnie solimy popcorn przykrywamy pokrywką i energicznie wstrząsamy kilka razy i przesypujemy do miski.

Jeśli mamy ochotę trochę zaszaleć to z naszej bazy możemy przygotować również inne warianty smakowe. Lubię popcorn solony, ale też taki z masełkiem lub też na ostro jest pyszny. Ten w wersji z masłem jest bardziej kaloryczny, ale od czasu do czasu też można sobie pozwolić na taką małą rozpustę.  

Popcorn z masłem i solą
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy masło z popcornem w dużej misce.

Popcorn na ostro
Popcorn posypujemy 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, solą, pieprzem, przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem i gotowe. 

Popcorn ziołowy z masłem 
Popcorn mieszamy z roztopionym masłem i doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw do sałatek. Muszę przyznać, że również ta wersja jest bardzo smaczna.
♥ ♥ ♥

Jak sami widzicie można nieźle poeksperymentować z popcornem, a w takim domowym wiemy co się znajduje i smakuje o wiele lepiej niż kupny.

Smacznego!

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. Smakowitości! Świetnie wygląda i na pewno jest pyszny. Muszę wypróbować.. A popcorn z masłem orzechowym ma prawo się udać? 😀 Obserwuję.

  2. Łukasz Bier pisze:

    UWielbiam i sam tak robię 🙂

  3. Ja najbardziej lubię klasyczny, solony popcorn bez żadnych dodatków 🙂

    roksanary.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *