Na słodko

Fit ciasto bez pieczenia z chia

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem. Spód z suszonych śliwek, wymieszanych z migdałami, idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Nie wymaga pieczenia, a jedynie odrobiny cierpliwości, bo musi odstać swoje w lodówce. Koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho.

Lista składników na małą tortownicę o średnicy 17 cm (ja z racji tego, że nie posiadam jeszcze takiej tortownicy, a chciałam, żeby ciasto było okrągłe użyłam miseczki plastikowej, którą wyłożyłam papierem do pieczenia).

Spód:

  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklani migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Pianka:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka ksylitolu

Wierzch:
domowa konfitura z jagód lub czarnej porzeczki (może być też kupna konfitura lub dżem, ale w składzie powinny znajdować się 100% owoców)

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe porządnie mieszamy z chia, ksylitolem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Migdały i śliwki mielimy w blenderze, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na blaszkę, wylepiamy nią cały spód i odstawiamy do lodówki.
  3. Po upływie godziny na spód przekładamy piankę. Odkładamy do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc – im dłużej postoi w lodówce, tym lepsze będzie w smaku. Przed podaniem na górę ciasta wykładamy konfiturę.


Mnie ciasto urzekło smakiem, jest delikatne i nie za słodkie, a konfitura dodaje lekko kwaskowego smaku. Uwielbiam takie połączenia. W jutrzejszym poście podzielę się z Wami łatwym i szybkim przepisem na domową konfiturę z jagód. Serdecznie zapraszam.

Smacznego ♥

Zapisz

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.