Fit ciasto bez pieczenia z chia
Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem. Spód z suszonych śliwek, wymieszanych z migdałami, idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Nie wymaga pieczenia, a jedynie odrobiny cierpliwości, bo musi odstać swoje w lodówce. Koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho.
Lista składników na małą tortownicę o średnicy 17 cm (ja z racji tego, że nie posiadam jeszcze takiej tortownicy, a chciałam, żeby ciasto było okrągłe użyłam miseczki plastikowej, którą wyłożyłam papierem do pieczenia).
Spód:
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklani migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1-2 łyżeczki masła orzechowego
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Pianka:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżka ksylitolu
Wierzch:
domowa konfitura z jagód lub czarnej porzeczki (może być też kupna konfitura lub dżem, ale w składzie powinny znajdować się 100% owoców)
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe porządnie mieszamy z chia, ksylitolem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Migdały i śliwki mielimy w blenderze, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na blaszkę, wylepiamy nią cały spód i odstawiamy do lodówki.
- Po upływie godziny na spód przekładamy piankę. Odkładamy do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc – im dłużej postoi w lodówce, tym lepsze będzie w smaku. Przed podaniem na górę ciasta wykładamy konfiturę.
Mnie ciasto urzekło smakiem, jest delikatne i nie za słodkie, a konfitura dodaje lekko kwaskowego smaku. Uwielbiam takie połączenia. W jutrzejszym poście podzielę się z Wami łatwym i szybkim przepisem na domową konfiturę z jagód. Serdecznie zapraszam.
Smacznego ♥
2 komentarze
Anonimowy
Świetnie wygląda. Aż mam na nie ochotę!jeżli chodzi o mleczko kokosowe to tylko tą wodnistą część czy całość zmieszana?
Agnieszka
Całość mleczka kokosowego 🙂