Na słono

Frittata z łososiem i brokułami

Frittata to nic innego jak masa jajeczna zapiekana z
warzywami, szynką czy serem. Danie  to
jest popularne w Hiszpanii i Włoszech. Dzisiaj pokombinowałam i powstała frittata
z łososiem i brokułami. Jest to świetna propozycja dania obiadowego, które jest lekkie,
delikatne i sycące. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu to może również nam
posłużyć jako kolacja, czy nawet śniadanie. Zawiera wszystkie produkty
dozwolone w trakcie I fazy diety South Beach. Macie ochotę na frittatę z
łososiem i brokułami? Zapraszam po przepis.  

Składniki (3-4 porcje):
  • 6 jajek
  • 125 g wędzonego łososia (użyłam łososia Marinero dostępnego w Biedronce)
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • 1/2 brokuła (około 250 g)  
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pora (biała część)
  • 3-4 szt. pieczarek
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób
przygotowania:
  1. Brokuł należy podgotować lub wstawić na około 5 minuty do
    mikrofalówki. 
  2. W misce mieszamy jaja z wodą gazowaną, delikatnie je ubijając i doprawiając do smaku solą i pieprzem. 
  3. Paprykę, pieczarki, por kroimy i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju. Pod
    koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone warzywa, podgotowane różyczki brokuła i
    kawałki łososia. 
  5. Zalewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy startą mozzarellą. 
  6. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC (góra-dół) przez około 20 minut, do
    momentu ścięcia się jajek.

Smacznego ♥

    Zapisz

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.