gulasz z selerem naciowym i chorizo
Na słono

Genialny przepis na gulasz z selerem naciowym i chorizo

Ostatnio szukałam inspiracji na seler naciowy, który nie dość, że jest niskokaloryczny to jeszcze bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, przeciwutleniacze i witaminy. Znalazłam genialny przepis na gulasz z selerem naciowym w roli głównej, ale każdy przepis można modyfikować pod swoje kubki smakowe, więc nie byłabym sobą, gdybym co nieco nie zmieniła. Dlatego dzisiaj przychodzę z przepisem na gulasz z selerem naciowym i chorizo. Fajnie trochę poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe przepisy i smaki. Mam nadzieję, że również mi uda się Was zainspirować.

gulasz z selerem naciowym i chorizo

Gulasz z selerem naciowym i kiełbasą chorizo

przepis podaję na 4 porcje

Składniki:
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 
  • 2 cebule lub kilka szalotek 
  • 400-500 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 główka selera naciowego
  • 2,5 l bulionu
  • 250 g białej drobnej fasoli 
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • natka pietruszki do posypania 
  •  przyprawy: 2-3 liście laurowe, sól, suszony czosnek niedźwiedzi, majeranek
gulasz z selerem naciowym i chorizo
Sposób przygotowania:

Namocz fasolę na noc i ugotuj ją do miękkości. Cebulę lub szalotkę drobno posiekaj, chorizo pokrój w półplasterki, a seler w mniejsze plastry. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę lub szalotkę. Dodaj chorizo i podsmaż chwilę aż składniki staną się złociste. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wędzoną paprykę i pokrojony seler. Smaż razem ok. minuty aż seler lekko się zarumieni. Zalej bulionem, dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i pod przykryciem duś na średnim ogniu do miękkości. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

 

Wskazówka: na noc namocz i ugotuj całe opakowanie białej fasoli, a pozostałą część zamroź. To świetny patent na szybkie i zdrowe gotowanie.

 

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

24 komentarze

Pozostaw odpowiedź Malgorzatt Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.