Na słono

Gryczane babeczki na słono

Kasza gryczana nie musi być jedynie dodatkiem do drugiego dania. Gryczane babeczki to świetny pomysł jako przekąska i można je wziąć ze sobą do pracy. Można je też podawać je na gorąco w towarzystwie sałatki. Bardzo łatwo je przygotować. Podajcie je swoim gościom, a będą zachwyceni. 
Składniki (około 6-7 sztuk):
  • 100 g kaszy gryczanej suchej (1 woreczek)
  • 6-7 plasterków chudej szybki (jeśli plasterki są duże możemy przekroić na pół)
  • 50 g chudego twarogu
  • 50 g mozzarelli (świetnie też będzie pasował ser feta)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1/4 cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Silikonowe foremki do muffinek wykładamy szynką.
  3. Mozzarellę ścieramy na tarce, cebulę i natkę pietruszki siekamy. 
  4. Ugotowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym serem , twarogiem, pietruszką i cebulą oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Do silikonowych foremek wyłożonych szynką dodajemy nadzienie z tzw. czubkiem.
  6. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC  (góra-dół) na 25 minut.
Smacznego ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.