kisiel wiśniowy
Na słodko

Herbaciany kisiel wiśniowy

 
Dzisiaj mam dla Was pyszny i bardzo szybki deser. W tym roku jesień nas nie rozpieszcza, więc pierwszorzędny na rozgrzanie i osłodę będzie kisiel, ale taki domowy, bez zbędnej chemii. Szczerze, nie wiedziałam, że to takie proste i szybkie. Kiedyś kisiel i budyń kojarzył mi się tylko z takimi z torebki. Nie oszukujmy się jednak, bo czuć tą sztuczność w takich sklepowych deserach. Dlatego postanowiłam serwować sobie takie zdrowe desery. Warto przecież się rozpieszczać i to na dodatek w taki zdrowy sposób. Uwielbiam takie rozgrzewające słodkości zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujcie.
 
Składniki (3 porcje):
  • 550 ml wody
  • 4 herbaty wiśniowe (u mnie Saga)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 spore garści wiśni drylowanych (u mnie mrożone)
  
Sposób wykonania:
  1. Do garnka wlewamy 400 ml wody, zagotowujemy, wrzucamy torebki z herbatą i zaparzamy 10 minut pod przykryciem.  
  2. W 150 ml zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy cukier.
  3. Do zaparzonej herbaty dodajemy wodę z mąką i cukrem oraz wiśnie i ponownie zagotowujemy energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  4. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  5. Gotowy kisiel przelewamy do szklaneczek.
 
Smacznego!
♥ ♥ ♥
 
Dajcie znać, czy Wam smakowało 
 

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.