Na słodko

Jak zrobić domowe lody jogurtowo – bananowe?


Kto z nas nie lubi lodów? Pamiętam jak natknęłam się na stoisko lodów jogurtowych, bardzo mi smakowały. W tym roku postanowiłam poszukać przepisów na domowe lody, które są o wiele zdrowsze, bez chemii i mniej kaloryczne. W przeciwieństwie do tych kupionych w sklepie można je jeść bez wyrzutów sumienia, ale oczywiście nie zapominając o zdrowym rozsądku. Do przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników, które wystarczy zmiksować. Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 banany
  • ziarna z 1 laski wanilii
Przygotowanie:

Przygotowanie jest wręcz banalne, wystarczy wszystkie składniki zmiksować i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Jeśli chcemy przyspieszyć produkcję lodów, warto wcześniej banany obrać, pokroić w plasterki i zamrozić. Idealnie schłodzą deser do pożądanej temperatury. Banany również świetne osłodzą nasz deser, dlatego nie trzeba nawet dodawać żadnej substancji słodzącej.

Proste prawda? A Wy co sądzicie o domowych lodach?

    

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.