tortilla z opiekacza
Na słono

Jak zrobić tortillę w 3 minuty?

Dzień dobry! Tortillę można ją przyrządzać na wiele sposobów i tak naprawdę wszystko zależy od twojej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Ale jak zrobić tortillę w 3 minuty? Czy jest to możliwe? A no jest i dzisiaj chciałam się z Tobą podzielić moim ostatnio bardzo lubianym i szybkim sposobem, a mianowicie placki tortilli zapiekane w zwykłym opiekaczu do kanapek. Są naprawdę super – nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego szybki i mega prosty farsz i pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek gotowy. Tylko ostrzegam szybko znika z talerza i nie gwarantuję, że się powstrzymasz przed dokładką!

Tortilla z opiekacza w 3 minuty

podane składniki wystarczą na 2 porcję, ale ilości podaję orientacyjnie, bo tak naprawdę wszystko zależy od własnych upodobań i konfiguracje mogą być przeróżne
  • 2 placki tortilli
  • 3 plasterki ulubionej szynki
  • kilka oliwek (u mnie 4 szt.)
  • kilka pomidorków koktajlowych (u mnie 6 szt.)
  • mix sałat ok. 2 garści
  • trochę startego żółtego sera
    tortilla z opiekacza
    Przepis na domowy sos
    • 1 płaska łyżeczka majonezu (u mnie Kielecki)
    • 1 czubata łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 
    • 1 płaska łyżeczka ketchupu lub sosu barbecue
    tortilla z opiekacza
    Sposób przygotowania 

    Przygotowanie jest banalnie proste. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Pomidorki pokrój w ćwiartki, a szynkę i oliwki w plasterki. Na połowie placka tortilli ułóż mix sałat, szynkę, pomidorki, oliwki, polej sosem, a wierzch posyp startym serem. Pamiętaj, aby od brzegu zachować trochę miejsca, aby farsz w trakcie zapiekania nie wypłynął! Tortillę złóż na pół i przełóż do nagrzanego opiekacza i zapiekaj do zarumienienia ciasta. 

    Smacznego! 

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    18 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.