Na słono

Kaszotto z białą kiełbasą

Uwielbiam kasze w różnej postaci. Ostatnio zapragnęłam czegoś innego w swojej kuchni, bo ile można robić piersi kurczaka na różne sposoby. Robiąc zakupy natknęłam się na cieniutkie białe kiełbaski i stwierdziłam, że będą stanowić świetny dodatek do kaszotto. Danie idealne w swej prostocie i składające się z bardzo polskich dodatków. Nie tylko idealne na obiad, ale też na drugie śniadanie.

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 i 1/2 torebki kaszy bulgur lub pęczak (150 g) 
  • 6 cienkich białych kiełbasek (ewentualnie 3 normalne)
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki, ale nie polecam tych od popularnych producentów, bo są nafaszerowane chemią – zdrowe kostki można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub można zrobić samemu)
  • olej z suszonych pomidorów
  • ok. 6 szt. suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania 



    Sposób przygotowania:

    1. Białą kiełbasę gotujemy.
    2. Kaszę gotujemy al dente (jakieś 2 minuty krócej niż na opakowaniu).
    3. Ugotowaną kiełbasę kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki (w zależności od wielkości kiełbasy). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, razem z trzonkami.
    4. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i chwilę podsmażamy kiełbasę. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż lekko się zarumienią. Jeśli pieczarki puszczą wodę i zaczną się dusić smażymy je tak długo, aż cała woda odparuje.
    5. Na sam koniec dodajemy cebulę. Gdy cebula uzyska złotawy kolor dodajemy ugotowaną kaszę, drobno pokrojone suszone pomidory  i zalewamy bulionem. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu.
    6. Kaszotto jest gotowe, gdy kasza wchłonie bulion, ale nadal będzie lekko wilgotna. Możemy posypać szczypiorkiem lub posiekaną pietruszką.  
    Smacznego!

    ♥ ♥ ♥

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    5 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.