Koktajl z jarmużem – mój pomysł na zdrowe śniadanie!

Lubisz koktajle albo smoothies? A koktajl z jarmużem, bananem i kiwi? Jeśli nie, to najwyższa pora nadrobić zaległości.   

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo i już w starożytności doceniano jego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Można z niego wyczarować wiele dań, w koktajle z jarmużu!

Taki koktajl możesz zrobić ze swoimi ulubionymi owocami. U mnie jest wersja z bananem i kiwi. Robiąc koktajle nie zapominaj o błonniku i dobrych tłuszczach. Dzięki tym praktykom będzie jeszcze zdrowszy. 

Koktajl z jarmużem idealnie sprawdzi się jako posiłek na pierwsze bądź drugie śniadanie, również do pracy! Zrobienie koktajlu zajmuje dosłownie chwila. Wystarczy wstać 2-3 minuty wcześniej.
   
Składniki (1 duża porcja):
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 3 garści jarmużu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Sposób przygotowania:
  1. Liście jarmużu pozbaw grubych i zdrewniałych łodyg oraz ich odnóg. Możesz z powodzeniem sięgnąć po jarmuż z opakowania, który jest już pocięty i gotowy do użycia.
  2. Kiwi i banan obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładko. Jeśli posiadasz sprzęt o mniejszej mocy zmiksuj najpierw jarmuż z samym mlekiem, a potem dodaj pozostałe składniki.

Smacznego!

4 komentarze

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *