Koktajl z jarmużem – mój pomysł na zdrowe śniadanie!

Lubisz koktajle albo smoothies? A koktajl z jarmużem, bananem i kiwi? Jeśli nie, to najwyższa pora nadrobić zaległości. 
  

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo i już w starożytności doceniano jego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Można z niego wyczarować wiele dań, w koktajle z jarmużu!

Taki koktajl możesz zrobić ze swoimi ulubionymi owocami. U mnie jest wersja z bananem i kiwi. Robiąc koktajle nie zapominaj o błonniku i dobrych tłuszczach. Dzięki tym praktykom będzie jeszcze zdrowszy. 

 

Koktajl z jarmużem idealnie sprawdzi się jako posiłek na pierwsze bądź drugie śniadanie, również do pracy! Zrobienie koktajlu zajmuje dosłownie chwila. Wystarczy wstać 2-3 minuty wcześniej.

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 3 garści jarmużu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego 

Sposób przygotowania:

  1. Liście jarmużu pozbaw grubych i zdrewniałych łodyg oraz ich odnóg. Możesz z powodzeniem sięgnąć po jarmuż z opakowania, który jest już pocięty i gotowy do użycia.
  2. Kiwi i banan obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładko. Jeśli posiadasz sprzęt o mniejszej mocy zmiksuj najpierw jarmuż z samym mlekiem, a potem dodaj pozostałe składniki.

Smacznego!

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

4 myśli na temat “Koktajl z jarmużem – mój pomysł na zdrowe śniadanie!

  • 28 stycznia 2019 o 22:47
    Permalink

    Powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem, że to pijesz. Próbowałam kiedyś zrobić sobie taki koktajl i nie mogłam go przełknąć, może jeszcze kiedyś spróbuję.

    Odpowiedz
    • 29 stycznia 2019 o 08:24
      Permalink

      Po koktajle najchętniej sięgam wiosną i latem. Najważniejsze aby wybrać składniki, które się lubi. Z koktajlami fajna sprawa 😉

      Odpowiedz
  • 16 kwietnia 2018 o 10:27
    Permalink

    Jarmuż! <3 używam zamiennie ze szpinakiem i robię z ich dodatkiem smoothie, przeważnie z jabłkiem, pomarańczą, czasem też kiwi czy grejpfrutem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *