Koktajl z kiwi z dużą dawką witaminy C

Nadszedł czas na solidną rekonwalescencję po chorobie, więc postanowiłam serwować sobie koktajle nafaszerowane witaminami. Ostatnimi czasy trochę zaniedbałam tą kwestię, a przecież jest to jeden z najprostszych sposobów, aby dostarczyć naszemu organizmowi witaminy w surowej, nieprzetworzonej postaci. Powinniśmy po nie sięgać nie tylko wtedy kiedy czujemy się niewyraźnie, ale również do stosowania profilaktycznego, żeby wzmocnić naszą odporność.

Składniki (2 mniejsze porcje, ewentualnie 1 duża z dokładką):
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
  1. Do blendera wlewamy kefir, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, miód, odrobinę startego imbiru, kurkumę i blendujemy.
  2. Po chwili dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana i kiwi.
  3. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Jeśli koktajl okaże się dla nas za mało słodki możemy dodać więcej miodu.
  5. Najlepiej podawać od razu.
♥ ♥ ♥
Ten zielony koktajl to istna bomba witaminowa. Produkty wykorzystane w koktajlu są szczególnie bogate w witaminę C, zwłaszcza natka pietruszki, która ma znacznie więcej witaminy C niż cytrusy. Jest to idealny środek do walki z przeziębieniem oraz sposób na podniesienie odporności organizmu. Dodatkowo w koktajlu znajdziemy inne drogocenne witaminy i minerały. Z kolei imbir jest naturalnym środkiem przeciwwirusowym i antybakteryjnym, a dodatek kurkumy zwiększa działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Sami widzicie, że warto eksperymentować i sięgać po takie dobrodziejstwa.
Smacznego!

4 komentarze

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *