Lemoniada cytrynowo – limonkowa

Tego najbardziej mi brakowało na wyjeździe, lemoniady, ale takiej domowej, orzeźwiającej i o odpowiednim stopniu słodyczy. Te w restauracjach też są pyszne, ale jednak dla mnie za słodkie, jeszcze ta świadomość ile zawiera cukru taka kupna lemoniada. Znowu nadeszły słoneczne i ciepłe dni, a w takie najchętniej sięgamy po zimne napoje. Choć podobno to herbata najlepiej gasi pragnienie. Dzisiaj jednak nie o herbacie tylko o lemoniadzie cytrynowo – limonkowej. Macie ochotę?

Składniki:

  • 1 litr wody (może być mineralna lub przegotowana)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • kilka kostek lodu
  • kilka listków bazylii lub mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę i limonkę bardzo dokładnie myjemy.
  2. Sok wyciskamy z 1/2 limonki i 1/2 cytryny. Pozostałą cytrynę i limonkę kroimy w plasterki.
  3. Cukier trzcinowy, mód lub syrop z agawy rozpuszczamy w letniej wodzie, ale nie za gorącej, aby mód nie stracił swoich właściwości.
  4. Wszystkie składniki zamieszczamy w dzbanku i zalewamy wodą.
  5. Lemoniada najlepiej smakuje po 30 minutach chłodzenia w lodówce.
  6. Nalewamy do szklanek dodając kostki lodu i listki mięty lub bazylii.
 

Jaki smak lemoniady lubicie najbardziej? Dla mnie najważniejsze, aby była orzeźwiająca i odpowiednio słodka. 

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *