Letni deser z ricottą i truskawkami – smacznie, szybko i zdrowo

Nareszcie są – najlepsze na świecie, nasze polskie, słodkie i obłędnie pachnące truskawki. Często mam ochotę na desery, ale takie, które nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie i nie są zbyt skomplikowane. Ostatnio bardzo polubiłam się z prostotą i to nie tylko w kuchni. Może ten przepis nie jest zbyt wyrafinowany, ale jest szybki, zdrowy i obłędnie smaczny. Moje kubki smakowe zostały w zupełności zaspokojone.


Składniki (2 porcje):
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub innego zdrowego słodzika
  • sok z połowy limonki – można z powodzeniem zastąpić cukrem cytrynowym zamiast zwykłego, ale warto wykorzystać jakiś element cytrusowy, bo fajnie przełamuje smak
  • truskawki (u mnie spora ilość, bo około 350 g)
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Serek, jogurt i zmielony cukier (u mnie cytrynowy) dokładnie mieszamy lub najlepiej miksujemy.
  2. Umyte truskawki (KLIK) obieramy z szypułek i kroimy na połówki.
  3. Część truskawek wykładamy do pucharków, nakładamy połowę masy serowo-jogurtowej, na to kładziemy resztę owoców i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

♥ ♥ ♥ 

Ten deser podpił moje serce. Robi się go dosłownie w 5 minut i tak samo szybko znika, a może nawet i szybciej. Świetnie do tego deseru pasuje domowe musli crunchy (KLIK). Można też podawać z gałką ulubionych lodów, ale to już totalna rozpusta i raj dla podniebienia. 

Mam nadzieję, że spróbujecie i dacie znać, czy Wam smakowało! 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *