Makaron z kabanosem w sosie śmietanowym

Dzisiaj przepis na szybki obiad, ale jaki pyszny – makaron z kabanosem w sosie śmietanowym. Jako, że lubię eksperymentować i uwielbiam makarony tym razem padło na makaron bezglutenowy z marchewką. Świetnie też pasuje makaron z pomidorami. 

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g ulubionego makaronu 
  • 280 – 250 g kabanosów drobiowych
  • 100 ml śmietany 30%
  • 400 ml wody 
  • 1 cebula 
  • 3/4 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 
  • 2 łyżeczki mąki pszennej (do zaklepki)  
  • przyprawy: magi w płynie, majeranek suszony, sól, pieprz, słodka papryka wędzona w proszku 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
  2. Kabanosy pokrój w plasterki, cebulę w piórka i chwilę podsmaż.
  3. Do podsmażonych kabanosów dolej wodę i dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem. 
  4. Chwilę duś, co jakiś czas mieszając.
  5. Przypraw do smaku.
  6. Na sam koniec zmniejsz ogień i dodaj zahartowaną śmietanę.
  7. W międzyczasie zrób zaklepkę: dokładnie wymieszaj mąkę z zimną wodą i dodaj ją do sosu. Aby uniknąć grudek przelej przez sitko. 
  8. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj, czy nie potrzeba doprawić.
  9. Podawaj z ulubionym makaronem. 

Smacznego! 

8 komentarzy

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *