Makaron z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Dzisiaj propozycja pysznego i szybkiego dania obiadowego, czyli makaron z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone – klasyka, ale jaka pyszna. Danie jest tak banalne, że nie ma prawa się nie udać.
Składniki (2 porcje):
Składniki (2 porcje):
- ok. 200 g makaronu pełnoziarnistego (użyłam makaronu Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle)
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 200 g)
- 125 g łososia wędzonego (użyłam 1 opakowanie łososia kupionego w Biedronce)
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (po odcedzeniu makaronu zostawiamy 1/3 szklani wody, która posłuży nam do przygotowania sosu).
- Łososia, cebulę i pieczarki kroimy.
- Na patelni smażymy szpinak, cebulę i pieczarki.
- Jak szpinak będzie już miękki dodajemy pokrojonego łosia, zalewamy 1/3 szklanki wody z odcedzonego makaronu, serek mascarpone i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
- Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i odstawiamy z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można jeszcze chwilę potrzymać makaron na małym ogniu.
Proste, prawda? Dajcie znać, czy Wam smakowało.