Na słono

Makaron z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

Dzisiaj propozycja pysznego i szybkiego dania obiadowego, czyli makaron z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone – klasyka, ale jaka pyszna. Danie jest tak banalne, że nie ma prawa się nie udać.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 200 g makaronu pełnoziarnistego (użyłam makaronu Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle)
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 200 g)
  • 125 g łososia wędzonego (użyłam 1 opakowanie łososia kupionego w Biedronce)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (po odcedzeniu makaronu zostawiamy 1/3 szklani wody, która posłuży nam do przygotowania sosu).
    • Łososia, cebulę i pieczarki kroimy.
    • Na patelni smażymy szpinak, cebulę i pieczarki.
    • Jak szpinak będzie już miękki dodajemy pokrojonego łosia, zalewamy 1/3 szklanki wody z odcedzonego makaronu, serek mascarpone i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
    • Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i odstawiamy z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można jeszcze chwilę potrzymać makaron na małym ogniu.

    Proste, prawda? Dajcie znać, czy Wam smakowało.

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.