Na słono

Makaron z zielonymi warzywami i kurczakiem

Co zrobić na obiad? To pytanie często zadaję sobie, kiedy nie mam
kompletnie pomysłu. Czasami mam chwile pustki w
głowie i nie jestem w stanie nic wymyślić. Dzisiaj miałam
pomysł na obiad i wenę twórczą, dlatego postanowiłam trochę poeksperymentować. W trakcie
gotowania zmieniłam zupełnie koncepcję i powstało genialne danie. Obiad powstał
ze składników, które miałam w lodówce, bo szczerze mówiąc nie chciało mi
się iść na zakupy. Nie powinnam się do tego przyznawać, ale czasem
jestem takim leniuszkiem zakupowym. 

Zmierzając do sedna dzisiaj
propozycja makaronu z zielonymi warzywami i kurczakiem. Zielone warzywa,
czyli zielona fasolka szparagowa, szpinak i cukinia. Danie smakuje
obłędnie. Koniecznie musicie spróbować. Dość, że szybko znika z
talerza to jeszcze nie wymaga długiego stania przy kuchence.

Składniki:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 2 piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 1/3 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2-3 spore garści fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej)
  • 1 średnia cukinia
  • gruby plaster sera fety
  • olej do smażenia
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka przyprawy do gryrosa lub kebaba
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy wędzoną papryką i przyprawą do gyrosa/kebaba i dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy piersi.
  4. Do
    podsmażonych piersi dodajemy zamrożony szpinak i zieloną fasolkę
    szparagową, wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę bulionową.
  5. Warzywa dusimy do miękkości. 
  6. W międzyczasie przy pomocy obieraczki julienne umytą cukinię ze skórką tniemy na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek.
  7. Po koniec dodajemy
    gruby plaster fety, spaghetti z cukinii, makaron, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. 
  8. Chwilę jeszcze dusimy aż
    makaron wchłonie resztkę wody, a ser feta się rozpuści. 
Smacznego!
♥ ♥ ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.