Matcha na 5 sposobów

matcha na 5 sposobów

Boom na herbatę matcha nadal trwa. Śmiało można powiedzieć, że ten super food króluje nie tylko jako klasyczna herbata, która  uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów, ale też jako świetny dodatek chociażby do deserów i koktajli. Matcha nadaje daniom przepiękny zielony kolor, przez co są niezwykle fotogeniczne. Matcha jest też skarbnicą chlorofilu, który pomaga oczyścić organizm z toksyn i polepsza kondycję cery.

 

Można jej użyć na wiele sposobów i dzisiaj przychodzę do Was z moimi ulubionymi. Może to będzie dla Was inspiracja, a może podzielicie się też swoimi sposobami na jej wykorzystanie.

Matcha na szybko   

Zgodnie z japońskim rytuałem do przyrządzenia machy używa się specjalnych narzędzi, czyli czarki (matchawan), bambusowej trzepaczki (chasen) oraz bambusowej łyżeczki (chashaku), a herbaciana cermonia trwa ponad godzinę. Można też użyć łatwiejszego sposobu, czyli spieniacza do mleka. Jest to jedna z najprostszych metod. Do szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, wlej niewielką ilość (ok. 100 ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy spieniacza do mleka. Następnie dolej kolejną porcję wody według uznania. 1 łyżeczka wystarczy zazwyczaj na 200 – 250 ml zielonego napoju.

 

Matcha wstrząśnięta

Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno. A jeśli nie masz shakera, sprawdzi się także słoik z pokrywką lub butelka z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić, kilka razy energicznie wstrząsnąć i gotowe.

 

Matcha z wodą kokosową

Matchę można śmiało mieszać z wodą kokosową i kostkami lodu. Idealnie orzeźwia w upalne dni i świetnie smakuje. Niezwykle oryginalne połączenie

 

Matcha po włosku, czyli tea latte

Do filiżanki wlej trochę przegotowanej wody i rozpuść łyżeczkę matchy. Dokładnie mieszaj herbatę, następnie uzupełnij filiżankę do połowy lub 1/3 wysokości filiżanki gorącą wodą. Na koniec wlej spienione, ciepłe mleko. Dla podkręcenia smaku możesz dodać szczyptę cukru, cynamonu lub wanilii

 

Matcha jako domowa maska do twarzy

Domowe maseczki do twarzy są stosowane od stuleci. Do tej pory moją ulubioną wersją była maseczka z kurkumy, ale jest niezwykle problematyczna z uwagi na barwienie. Matcha pomaga nie tylko zmniejszyć stan zapalny, ale też wyrównać koloryt skóry. Dzięki temu świetnie sprawdza się przy leczeniu trądziku i wyprysków. Można znaleźć wiele propozycji na przygotowanie domowej maski z machy. Lubię proste rozwiązania i moją ulubioną wersją jest ta z jogurtem naturalnym.

Sposób przygotowania:

  • 1 łyżeczka matchy
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Nałóż na twarz na ok. 10 minut i zmyj ciepłą wodą. Maseczka działa antybakteryjnie i odświeżająco.

Jak sami widzicie matchę można podawać w postaci herbaty, ale znajduje ona także wiele innych zastosowań kulinarnych i kosmetycznych. Trzeba jednak pamiętać, że połączenie ekstraktu z zielonej herbaty z innymi składnikami może osłabić jej dobroczynne działanie. Podsumowując to co najprostsze jest najlepsze.

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

18 komentarzy

  1. pirelka pisze:

    A ja muszę się przyznać, że nigdy matchy nie pisałam. Ciekawi mnie jej smak, ale mam też obawy co do niego.

  2. Aneczka pisze:

    Nie piłam nigdy i nie wiem czy teraz przy karmieniu piersią bym mogła????

  3. SYS pisze:

    Słyszałam o matcha ale nie miałam odwagi spróbować. Chyba dziś trafi na moją listę zakupów 🙂 Najbardziej mnie zainteresowała opcja z mlekiem kokosowym 🙂

    • Aga pisze:

      Z mlekiem kokosowym nie próbowałam tylko z wodą kokosową. Warto próbować nowych smaków i eksperymentować. Pozdrawiam 😉

  4. Na matchę z wodą kokosową bym się skusiła 🙂

  5. Chocolade pisze:

    Wstyd przyznać, ale sama nigdy nie piłam matchy 😀 Na szczęście mam w zanadrzu opakowanie, dlatego dobrze wiedzieć, jak ją przyrządzić 😉

  6. DaisyLine pisze:

    Świetne pomysły! Sama mam i czasami piję, częściej zimą. 😉

  7. Nie moge się przekonać, aczkolwiek chciałąbym zacząć na dobre, a nie okazjonalnie 🙂

  8. Klara pisze:

    O Matcha słyszałam, ale jeszcze nie miałam okazji jej próbowac. Może kiedyś się skuszę.

  9. jeszcze nie piłam! 😀

  10. Beti pisze:

    Muszę ją w końcu spróbować 🙂

  11. Sakura pisze:

    A ja pierwszy raz o tym słyszę 😀 Pozdrawiam 🙂

  12. Kathy Leonia pisze:

    piłam matchę ale nie smakuje mi;p

  13. A mnie ciekawi smak matchy, taki jak zielonej herbaty?

  14. kurde jeszcze nie piłam, ale nie wiem czy się kiedyś skuszę ;D jestem kiepska w próbowaniu takich dziwnych nowych rzeczy 😀

  15. Muszę w końcu wypróbować ☺

  16. coosure pisze:

    Pierwszy raz się spotykam w ogóle z czymś takim jak Macha, a tym bardziej, że robi to jakiś wielki szał 😀 chyba moje środowisko to ominęło. Ale na przyszłość dobrze wiedzieć ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *