matcha na 5 sposobów

Matcha na 5 sposobów

Boom na herbatę matcha nadal trwa. Śmiało można powiedzieć, że ten super food króluje nie tylko jako klasyczna herbata, która  uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów, ale też jako świetny dodatek chociażby do deserów i koktajli. Matcha nadaje daniom przepiękny zielony kolor, przez co są niezwykle fotogeniczne. Matcha jest też skarbnicą chlorofilu, który pomaga oczyścić organizm z toksyn i polepsza kondycję cery.

 

Można jej użyć na wiele sposobów i dzisiaj przychodzę do Was z moimi ulubionymi. Może to będzie dla Was inspiracja, a może podzielicie się też swoimi sposobami na jej wykorzystanie.

Matcha na szybko   

Zgodnie z japońskim rytuałem do przyrządzenia machy używa się specjalnych narzędzi, czyli czarki (matchawan), bambusowej trzepaczki (chasen) oraz bambusowej łyżeczki (chashaku), a herbaciana cermonia trwa ponad godzinę. Można też użyć łatwiejszego sposobu, czyli spieniacza do mleka. Jest to jedna z najprostszych metod. Do szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, wlej niewielką ilość (ok. 100 ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy spieniacza do mleka. Następnie dolej kolejną porcję wody według uznania. 1 łyżeczka wystarczy zazwyczaj na 200 – 250 ml zielonego napoju.

 

Matcha wstrząśnięta

Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno. A jeśli nie masz shakera, sprawdzi się także słoik z pokrywką lub butelka z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić, kilka razy energicznie wstrząsnąć i gotowe.

 

Matcha z wodą kokosową

Matchę można śmiało mieszać z wodą kokosową i kostkami lodu. Idealnie orzeźwia w upalne dni i świetnie smakuje. Niezwykle oryginalne połączenie

 

Matcha po włosku, czyli tea latte

Do filiżanki wlej trochę przegotowanej wody i rozpuść łyżeczkę matchy. Dokładnie mieszaj herbatę, następnie uzupełnij filiżankę do połowy lub 1/3 wysokości filiżanki gorącą wodą. Na koniec wlej spienione, ciepłe mleko. Dla podkręcenia smaku możesz dodać szczyptę cukru, cynamonu lub wanilii

 

Matcha jako domowa maska do twarzy

Domowe maseczki do twarzy są stosowane od stuleci. Do tej pory moją ulubioną wersją była maseczka z kurkumy, ale jest niezwykle problematyczna z uwagi na barwienie. Matcha pomaga nie tylko zmniejszyć stan zapalny, ale też wyrównać koloryt skóry. Dzięki temu świetnie sprawdza się przy leczeniu trądziku i wyprysków. Można znaleźć wiele propozycji na przygotowanie domowej maski z machy. Lubię proste rozwiązania i moją ulubioną wersją jest ta z jogurtem naturalnym.

Sposób przygotowania:

  • 1 łyżeczka matchy
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Nałóż na twarz na ok. 10 minut i zmyj ciepłą wodą. Maseczka działa antybakteryjnie i odświeżająco.

Jak sami widzicie matchę można podawać w postaci herbaty, ale znajduje ona także wiele innych zastosowań kulinarnych i kosmetycznych. Trzeba jednak pamiętać, że połączenie ekstraktu z zielonej herbaty z innymi składnikami może osłabić jej dobroczynne działanie. Podsumowując to co najprostsze jest najlepsze.

18 thoughts on “Matcha na 5 sposobów

  1. Słyszałam o matcha ale nie miałam odwagi spróbować. Chyba dziś trafi na moją listę zakupów 🙂 Najbardziej mnie zainteresowała opcja z mlekiem kokosowym 🙂

    1. Z mlekiem kokosowym nie próbowałam tylko z wodą kokosową. Warto próbować nowych smaków i eksperymentować. Pozdrawiam 😉

  2. Pierwszy raz się spotykam w ogóle z czymś takim jak Macha, a tym bardziej, że robi to jakiś wielki szał 😀 chyba moje środowisko to ominęło. Ale na przyszłość dobrze wiedzieć ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *