Na słodko

Nocna owsianka truskawkowo – kokosowa

Uwielbiam owsianki, zwłaszcza te nocne. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie trzeba nawet gotować. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wstawić na noc do lodówki i ot, cała filozofia. Owsianka przez całą noc nabiera cudownego kokosowego smaku. Rano trzeba dodać tylko truskawki i zajadać.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innej substancji słodzącej np. miód, syrop z agawy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki truskawek
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka zarodków pszennych lub siemienia lnianego
  • do podania: truskawki, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i płatki migdałowe lub kokosowe do posypania

    Sposób przygotowania:

    1. Do słoika wsypujemy płatki, ksylitol, wiórki, zarodki pszenne lub siemię lniane, zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy.
    2. Owsiankę odkładamy do lodówki na całą noc.
    3. Rano dodajemy pokrojone truskawki, jogurt naturalny (u mnie grecki), posypujemy płatkami i zajadamy.

    Smacznego ♥

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.