Na słono

Omlet z szynką i rukolą

Omlet z jajek to szybkie, smaczne
i pożywne danie. Jest to również świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli
lubimy jajka, a jajeczna się nam znudziła.
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przepis na omlet z szynką i rukolą.  
Składniki (2 porcje):
  • 4 jajka
  • 4 plastry chudej szynki
  • 2 średnie pieczarki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
    kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej
    papryki
  • szczypta mielonej ostrej papryki
    lub chili
  • spora garść rukoli
  • sól,
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Szynkę i pieczarki drobno kroimy.
  2. Jajka mieszamy ze słodką i ostrą
    papryką, dodajemy sól i pieprz.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło lub
    olej kokosowy i wlewamy masę jajeczną, dodajemy szynkę i pieczarki.
  4.  Smażymy, aż jajka się zetną, wtedy przewracamy
    na drugą stronę (omlet powinien być cienki).
  5. Na gotowy omlet układamy rukolę i
    pokrojone w ćwiartki pomidorki i zwijamy w rulon. 
Jeśli omlet wyjdzie trochę za gruby, a chcemy ładnie go podać to możemy użyć wykałaczek. Może niezbyt profesjonalne, ale działa. 
    Smacznego

    Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.