Orzeźwiająca lemoniada cytrynowo pietruszkowa

Za racji panujących ostatnio temperatur
dzisiaj przepis na coś co doskonale orzeźwia, świetnie smakuje, a
do tego ma dużo witamin, czyli lemoniada cytrynowo – pietruszkowa.
Natka pietruszki to bogate źródło
potasu, żelaza, magnezu, sodu, wapnia, fosforu i fluoru. Poza tym ma
właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie  na proces trawienia i
zapobiega infekcjom układu moczowego. Warto wypróbować taką bombę witaminową.

Składniki (2 porcje):
  • 1 duża cytryna
  • 3-4 łyżeczki syropu z agawy lub
    miodu
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 0,5 litra wody (gazowanej lub
    nie)
Sposób przygotowania:
  1. Z cytryny wyciskamy cały sok.
  2. Pietruszkę myjemy i siekamy.
  3. Sok z cytryny, pietruszkę i syrop
    z agawy lub mód miksujemy w blenderze.
  4. Dodajemy wodę i przelewamy do
    szklanek. Możemy również dodać kostki lodu.  

Rada:
Cytryna puści więcej soku jeśli przed wyciśnięciem będziemy ją rolować na blacie kuchennym jakby nasza dłoń była wałkiem.
Dzięki temu włókna w cytrynie osłabną.
Smacznego

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *