Łosoś pieczony w folii z majerankiem

Tradycją u nas się stało, że w niedzielę na obiad serwuję rybę, łososia albo polędwicę z dorsza. Zawsze jest to ryba z piekarnika. Dość, że jest to zdrowsza wersja to jeszcze dla mnie smaczniejsza. 
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który jest niezwykle prosty. Wystarczy natrzeć rybę przyprawami, wstawić do piekarnika i po robocie. Pewnej niedzieli pokombinowałam z przyprawami i danie wyszło genialne! Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pieczonego łososia z majerankiem. Majeranek ogólnie kojarzy nam się z grochówką wojskową, ale też świetnie nadaje się do ryb.   
  

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety łososia (po około 120 gram) lub 1 większy kawałek 

  • 1 i ½ łyżeczki magii w płynie

  • 1 i ½ łyżeczki smakowego oleju rzepakowego (u mnie czosnek z bazylią) 

  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek (suszony)  

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku. 

  2. Włącz piekarnik na  180 °C. 

  3. Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i na jej środku połóż płaty łososia.

  4. Rybę natrzyj magii, solą, pieprzem, smakowym olejem, a na koniec posyp roztartym w dłoniach majerankiem (dzięki temu majeranek uwolni swój cudowny aromat). Nie żałuj przypraw.  

  5. Szczelnie zamknij folią i wstaw rybę do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

16 komentarzy

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *