Łosoś pieczony w folii z majerankiem

Tradycją u nas się stało, że w niedzielę na obiad serwuję rybę, łososia albo polędwicę z dorsza. Zawsze jest to ryba z piekarnika. Dość, że jest to zdrowsza wersja to jeszcze dla mnie smaczniejsza. 
 
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który jest niezwykle prosty. Wystarczy natrzeć rybę przyprawami, wstawić do piekarnika i po robocie. Pewnej niedzieli pokombinowałam z przyprawami i danie wyszło genialne! Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pieczonego łososia z majerankiem. Majeranek ogólnie kojarzy nam się z grochówką wojskową, ale też świetnie nadaje się do ryb.   
  

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety łososia (po około 120 gram) lub 1 większy kawałek
  • 1 i ½ łyżeczki magii w płynie
  • 1 i ½ łyżeczki smakowego oleju rzepakowego (u mnie czosnek z bazylią)
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek (suszony)

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Włącz piekarnik na 180 °C.
  3. Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i na jej środku połóż płaty łososia.
  4. Rybę natrzyj magii, solą, pieprzem, smakowym olejem, a na koniec posyp roztartym w dłoniach majerankiem (dzięki temu majeranek uwolni swój cudowny aromat). Nie żałuj przypraw.
  5. Szczelnie zamknij folią i wstaw rybę do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Może Ci się również spodoba

16 komentarzy

  1. Wygląda bardzo apetycznie! 🙂 Uwielbiam łososia, więc kiedyś z chęcią skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  2. mniami 🙂 a ja dzisiaj też o łososiu 🙂

  3. Iwona pisze:

    Uwielbiam łososia 🙂

  4. Doris pisze:

    Aż chętnie bym spróbowała 😀 Świetnie wygląda ^^
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

  5. AneczkaBlog pisze:

    wygląda mega apetycznie 🙂

  6. Yumi bloguje pisze:

    Przepis brzmi smakowicie 🙂 Ja jednak zamiast Maggi użyłabym po prostu lubczyku – to praktyzcnie to samo a jednak bardziej naturalnie 🙂 Żeby łosoś nie był taki suchy natarłabym go masełkiem 🙂

    Niemniej, zapisuję do przepiśnika 🙂

  7. Kathy Leonia pisze:

    łosoś to jedna z moich ulubionych rybek:)

  8. beti pisze:

    Moje smaki. Uwielbiam łososia 🙂

  9. Uwielbiam łososia <3 Zawsze przyrządzam go z batatami z chilii – jednak chętnie spróbuję Twojej wersji 🙂

  10. Co za pyszności 🙂 aż zrobiłam się głodna 😉
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. pirelka pisze:

    Łosoś to moja z jednym ulubionych ryb 🙂

  12. omnom nie przepadam za łososiem ale z chęcią przygotuje tak pstrąga

  13. monica hein pisze:

    Oj lubie, maz robic podobnie ale dodaje jerk seasoning i mnowstow wazryw 🙂 pycha

  14. Łosoś to chyba ryba po którą sięgam najczęściej ( zaraz po dorszu ) i robię ją w różnym kombinacjach przyprawowych ( zawsze pieczony ).
    Jak proponuję domownikom to nikt nie chce a później jakoś się tak okazuje, że mam wspólników w jedzeniu 🙂

  15. Milena M pisze:

    Wygląda świetnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *