Na słono

Owsiane placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Ostatnio bardzo polubiłam cukinię. Mimo, iż jest lekkostrawna i łagodna w smaku jakoś nie przepadałam za nią. Kiedy zaczęłam szukać przepisów i eksperymentować ze składnikami dozwolonymi w trakcie diety South Beach przełamałam się i tak oto teraz często gości na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja chrupiących owsianych placuszków z cukinii. Można je podawać na obiad jako dodatek do mięs czy ryb lub nawet na drugie śniadanie, kolację. Gotowe placki podałam z sosem tzatziki. Dość, że bardzo smaczne danie to jeszcze zdrowe i lekkostrawne. 
Składniki (na ok 12-15 szt. placuszków):
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczarki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki, odrobina sosu sojowego (użyłam jasny) 
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek) 

Sposób przygotowania:
  1. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwiartki aby wyciąć środek z nasionami. Młode cukinie mają środek soczysty i pestki jeszcze nie wykształcone, więc nie trzeba wycinać środka, ale z większych okazów, gdy pestki są już duże lepiej to zrobić.  
  2. Nieobraną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby cukinia puściła wodę.
  3. Po tym czasie dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy jajka, płatki owsiane i przyprawy.
  5. Dokładnie mieszamy i smażymy małe placuszki na dobrze rozgrzanym oleju. Placuszki są bardzo delikatne i nie zrażajmy się kiedy pierwszy rzut nam nie wyjdzie. Najlepiej, aby placuszki nie były za cienkie i za duże i całe mieściły się na łopatce do przewracania, wtedy nie będą się rozpadać.   

Sos tzatziki
Wiem, że do tzatziki używamy gęstego jogurtu typu greckiego i nie powinniśmy dodawać odtłuszczonego jogurtu, bo im gęstszy i tłustszy jogurt tym lepiej. Ja zgrzeszyłam i do zrobienia tego sosu użyłam odtłuszczony jogurt, ale grecki i jest naprawdę bardzo gęsty. Sos tzatziki wyszedł pyszny i w wersji fit, ale jeśli nie liczycie kalorii to użyjcie typowego jogurtu greckiego.
Składniki:
  • 150 g jogurtu typu grecki (u mnie odtłuszczony)
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 2-3 ząbki czosnku (dodaję 3 ząbki, bo z mężem lubimy mocno czosnkowy sos)
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża mięta oraz koperek
Sposób przygotowania:
  1. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie bardzo dokładnie odciskamy miąższ ogórka z wydzielonego soku.
  2. Do ogórka dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną miętę i koperek.
  3. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku przez 1-2 dni, ale gwarantuję, że szybko zniknie. 

Smacznego!

♥ ♥ ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.