
Pieczony łosoś ze szpinakiem
Przez długi czas łosoś gościł w mojej kuchni sporadycznie. Ogólnie lubię ryby, ale nie umiałam się z nimi zbytnio obchodzić. Denerwowało mnie smażenie na patelni, dlatego przerzuciłam się na piekarnik. Uważam, że jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie i jak dla mnie o wiele smaczniejsze. Szczególnie do gustu przypadł mi łosoś. Co prawda nie należy do najtańszych ryb, ale jego cena stała się bardziej przystępna i można już go kupić w popularnych marketach.
A jak przyrządzić smacznego łososia w piekarniku?
Jest na to wiele sposobów. Najprostszy to lekko go doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na około 15-20 minut i gotowe. Dzisiaj jednak przychodzę do Was z przepisem trochę bardziej urozmaiconym, bo ze szpinakiem. Nie tylko mi posmakowało to danie, ale również mojemu mężowi, który nie szczędzi w pochwałach. Przepis mimo urozmaicenia nadal należy do tych mało skomplikowanych.
Składniki (2 porcje):
- 2 filety łososia (po około 120 gram)
- 4 garście liści szpinaku (mogą też być 4 kostki mrożonego szpinaku w liściach)
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 ząbki czosnki
- 2 łyżeczki magii w płynie
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz, przyprawa do sałatek, ognista mieszanka przypraw lub chili
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż kilka minut.
- W miseczce wymieszaj sok z połowy limonki, magii w płynie, oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw.
- Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i na jej środku połóż płaty łososia, obłóż go szpinakiem, polej przygotowanym sosem i szczelnie zamknij folią.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na około 15-20 minut. Przygotowaną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Related Posts
- Szybkie purée z dyni
Dynia kojarzy nam się z jesienią, ale ostatnio w Biedronce kupiłam bardzo tanio dynię piżmową…
- Domowy popcorn nie tylko na słono
Uwielbiam popcorn, ale przez długi czas nie robiłam takiego domowego, który idealnie spisuje się podczas…
- Łosoś pieczony w folii z majerankiem
Tradycją u nas się stało, że w niedzielę na obiad serwuję rybę, łososia albo polędwicę…
Aga
Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?


Zobacz również

Pasta z wędzonego twarogu, jajek i rzodkiewki – po prostu pycha
17 maja 2018
Łosoś pieczony w folii z majerankiem
21 stycznia 2019
2 komentarze
Agnieszka
Też tak smakuje 🙂
womaninthemirroruk JoannaN
Wygląda pysznie 🙂