Pieczony łosoś ze szpinakiem

Przez długi czas łosoś gościł w mojej kuchni sporadycznie. Ogólnie lubię ryby, ale nie umiałam się z nimi zbytnio obchodzić. Denerwowało mnie smażenie na patelni, dlatego przerzuciłam się na piekarnik. Uważam, że jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie i jak dla mnie o wiele smaczniejsze. Szczególnie do gustu przypadł mi łosoś. Co prawda nie należy do najtańszych ryb, ale jego cena stała się bardziej przystępna i można już go kupić w popularnych marketach. 

A jak przyrządzić smacznego łososia w piekarniku?


Jest na to wiele sposobów. Najprostszy to lekko go doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na około 15-20 minut i gotowe. Dzisiaj jednak przychodzę do Was z przepisem trochę bardziej urozmaiconym, bo ze szpinakiem. Nie tylko mi posmakowało to danie, ale również mojemu mężowi, który nie szczędzi w pochwałach. Przepis mimo urozmaicenia nadal należy do tych mało skomplikowanych.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety łososia (po około 120 gram)
  • 4 garście liści szpinaku (mogą też być 4 kostki mrożonego szpinaku w liściach) 
  • sok z 1/2 limonki
  • 1-2 ząbki czosnki
  • 2 łyżeczki magii w płynie
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, przyprawa do sałatek, ognista mieszanka przypraw lub chili

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż kilka minut.
  2. W miseczce wymieszaj sok z połowy limonki, magii w płynie, oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. 
  3. Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i na jej środku połóż płaty łososia, obłóż go szpinakiem, polej przygotowanym sosem i szczelnie zamknij folią.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na około 15-20 minut. Przygotowaną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
♥ ♥ ♥

Smacznego!

2 komentarze

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *