placuszki dyniowo – bananowe
Na słodko

Placuszki dyniowo – bananowe

placuszki dyniowo banaowe

Ostatnio był wpis jak zrobić szybkie purée z dyni, więc idąc za ciosem dzisiaj przepis na placuszki dyniowo – bananowe. Świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Są lekkie, a przy tym sycące. Można je podawać z ulubioną konfiturą, masłem orzechowym, jogurtem, sezonowymi owocami itd. Po prostu z czym dusza zapragnie. Nie musisz czekać do jesieni z tym przepisem. Ostatnio kupiłam dynię piżmową w Biedronce za naprawdę niewiele. Fajna odmiana i sposób na przełamanie rutyny.

Składniki (ok. 8 szt.):
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki pszennej (możesz zastąpić inną, ale ja nie przepadam za mąkami bezglutenowymi)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ksylitolu, syropu klonowego lub innego słodziła
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • ulubione dodatki do podania (u mnie konfitura jagodowa)
Sposób przygotowania:

Wersja na szybko: przy pomocy blendera zmiksuj wszystko ze sobą (oprócz oleju i ulubionych dodatków). Jeśli ciasto okaże się za rzadkie możesz dodać trochę mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką formuj okrągłe placuszki i smaż na małym ogniu z dwóch stron, delikatnie przewracając placki, kiedy się zrumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wersja bardziej puszysta: jeśli chcesz, aby placuszki były bardziej puszyste możesz oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. W tym przypadku delikatnie, w kilku partiach połącz drewnianą łyżką zblendowaną masę dyniową z ubitymi białkami. Dalej postępuj jak w wersji szybkiej.

♥ ♥ ♥

Smacznego!

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.