Na słodko

Pudding ryżowy z dżemem

Dzisiaj propozycja słodkiego i prostego w wykonaniu deseru, pudding ryżowy. Pudding można podawać z dżemem, konfiturą lub sezonowymi owocami, w zależności od swoich upodobań i pory roku. Ja podałam z dżemem wiśniowym niskosłodzonym.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka zwierzęcego lub roślinnego
  • 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu (można użyć również miodu lub syropu klonowego)

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut aż ryż będzie miękki, często mieszamy. Pod koniec gotowania dolewamy mleko i ksylitol, wiórki kokosowe i chwilę gotujemy aż ryż wchłonie mleko. Możemy również dodać 1-2 łyżki jogurtu greckiego, wtedy smak będzie bardziej kremowy. Kiedy ryż jest gotowy możemy zblenodwać, ale nie koniecznie, to zależy od naszych upodobań. Gotowy pudding przekładamy do szklaneczek lub pucharków i dekorujemy dżemem.

Smacznego! 

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.