Na słono

Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami

Uwielbiam makarony, mogłabym je jeść codziennie pod każdą postacią. Staram się jednak ograniczyć ich obecność w swojej diecie, a jak już sięgam po makarony to tylko po te pełnoziarniste lub razowe. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przepis na sałatkę makaronową z fetą i oliwkami. Mój mąż woli wersję z mozzarellą, dlatego zawsze robię dwie sałatki dla siebie i dla niego. Sałatkę można zabrać do pracy, jest to fajna alternatywa kanapek. Można łatwo i szybko przygotować ją wieczorem dnia poprzedniego. Sałatka bazuje na łatwo dostępnych składnikach i jest odpowiednia dla osób szukających pomysłów na proste i zdrowe posiłki. Przed Wami łatwy i szybki w wykonaniu przepis.

Składniki / dla 2 osób:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego fusilli / świderki (mogą być również kokardki),
  • 1 czerwona cebula,
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g oliwek zielonych lub czarnych (ja osobiście wolę zielone)
  • świeża bazylia (im więcej tym lepiej),
  • 1 opakowanie (200 g) fety (ewentualnie opakowanie mozzarelli)
  • oliwa z oliwek (ja zamiast tego użyłam oleju lnianego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pomidorki i cebulę myjemy. Wszystkie składniki kroimy. Cebulę i ser w drobną kostkę, pomidorki kroimy na ćwiartki. Z ziela bazylii obrywamy delikatnie listki, które ostrożnie, ale dokładnie myjemy. Możemy dodać je do potrawy w całości lub pokrojone. Ja do sałatki dodaję bardzo dużo bazylii, praktycznie cały krzaczek. Odcedzony i wystudzony makaron mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy i skopujemy oliwą z oliwek.

Smacznego!

♥ ♥ ♥
  

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.