3 zdrowe przepisy idealne na lato
Na słodko

Słodkie i zdrowe – 3 przepisy Moniki Mrozowskiej idealne na lato

Książka Moniki Mrozowskiej „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” miała swoja premierę 30.09.2015 r. W książce tej zdradza nam swoje pomysł na zdrowe słodkości i udowadnia, że zdrowe słodycze to nie mit. W książce znajdziemy 60 przepisów na słodkie desery. Nie jest to jednak zwykła książka kulinarna, ponieważ znajdziemy też sporo osobistych dopisków i wspomnień.

Do dzisiaj bardzo chętnie sięgam po przepisy z tej książki. Jako, że od dłuższego czasu panują tropikalne temperatury postanowiłam podzielić się z Wami 3 przepisami Moniki Mrozowskiej w sam raz na lato.

Tylko spokojnie

Składniki (2 porcje):

  • 2-3 pomarańcze
  • 4-6 moreli
  • kilka listków melisy

215 kcal/porcja, deser bezcukrowy, bezmleczny, bezglutenowy  

Sposób przygotowania:

Z pomarańczy wyciskamy sok, który następnie miksujemy z pokrojonymi na małe kawałki morelami. Całość ozdabiamy listkami melisy. Poza sezonem możemy użyć moreli suszonych, ale musimy je wcześniej namoczyć.

„Morele poprawiają trawienie, a dzięki sporej zawartości żelaza zapobiegają anemii. Warto pamiętać, że żelazo najlepiej wchłania się w obecności witaminy C, dlatego połączenie moreli i bogatych w tę witaminę pomarańczy jest idealnym rozwiązaniem.” 

3 zdrowe przepisy idealne na lato

Lody malinowo – daktylowe

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 dojrzały banan
  • 100 g malin
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki syropu daktylowego

305 kcal/porcja, deser bezcukrowy, bezglutenowy 

Sposób przygotowania:

Banana, maliny i jogurt miksujemy, dodajemy syrop. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.

„Domowe lody można przygotować ze wszystkich sezonowych owoców. W przeciwieństwie do tych gotowych, kupionych w sklepie można je jeść bez wyrzutów sumienia przez cały dzień, nie zawierają bowiem cukru rafinowanego, a swoją słodycz zawdzięczają dojrzałym bananom, syropowi klonowemu czy daktylowemu.”

3 smaki awokado

Składniki (2 porcje):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 małe awokado
  • 100 g malin
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • maliny do przybrania

375 kcal/porcja, deser bezmleczny, bezglutenowy, bezcukrowy 

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy z awokado na jednolity krem, który dzielimy na trzy części. Jedną część zostawiamy bez dodatków. Drugą dokładnie mieszamy z malinami. Trzecią – miksujemy z kakao. W miseczkach układamy trzy kremy warstwami i ozdabiamy całość świeżymi malinami.

„Awokado jest także bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, owoc ten zawiera silne przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.” 


A Ty znasz jakiś szybki i zdrowy letni przepis?

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.