Ślub

Słodki kącik na weselu

Zorganizowanie wesela nie jest prostym przedsięwzięciem. Obecnie na weselach coraz częściej pojawiają się tzw. wiejskie stoły z tradycyjnymi przysmakami i słodkie bufety. Uważam, że taki słodki kącik dla gości weselnych jest znakomitym pomysłem. Z mojego doświadczenia wiem, że estetyczny słodki bufet ustawiony w widocznym miejscu przyciąga gości.

Są różne propozycje odnośnie słodkiego bufetu i możemy wybrać taki, który nam odpowiada.

1. Tradycyjny słodki stół

Królują na nim ciasta. Coraz częściej pojawiają się również strojne muffiny albo ciasteczka. Głównym elementem dekoracyjnym są ozdobne patery.

2. Klasyczny candy bar 
Tutaj królują żelki, cukierki i pralinki oraz inne drobne słodycze. Ciasta są tylko dodatkiem Ważne miejsce zajmują też cupcakes, cake pops albo makaroniki. Głównym elementem dekoracyjnym są nietypowe słoje i słoiki, w których słodkości kusząco wyglądają.

3. Stół Cookie 

Tutaj zamiast żelków królują ciastka i ciasteczka. Zwyczaj ten pochodzi z południowo – zachodniej Pensylwanii.

Na się zdecydowaliśmy?

Candy bar nie jest ciągle na polskich weselach czymś popularnym. A szkoda! To dla gości nie tylko świetna rozrywka, ale także niebanalna dekoracja sali weselnej. My również nie zdecydowaliśmy się na candy bar, ze względu na to, że nasze rodziny mają tradycyjne podejście. Wiedziałam, że nasze ciotki i wujkowie nie byliby z tego pomysłu zadowoleni. Idąc jednak za duchem czasu postanowiliśmy, że pomieszamy trochę tradycje z nowoczesnością. Na naszym weselu były domowe ciasta, kolorowe tarty ułożone na ładnych paterach, trochę owoców i wszystko to na jednym stole. Urządzaliśmy kameralne wesele i zależało nam na ograniczeniu kosztów. Wolę ciasta domowej roboty. Uważam, że są o wiele pyszniejsze niż te z cukierni dlatego postanowiłam, że poszukam jakieś pani, która zechce upiec ciasta na nasze wesele. Poszperałam po ofertach na olx.pl i na Gumtree, popytałam o ceny i zamówiłam jedną blaszkę ciasta na spróbowanie. W ten sposób udało mi się znaleźć ciekawą ofertę. Podejrzewam, że za ciasta z cukierni musielibyśmy zapłacić dwa razy więcej. 


Jak wyglądało przygotowanie?

Ciasto odebraliśmy dzień wcześniej, zawieźliśmy na salę i włożyliśmy do lodówki. Bardzo nam się podobało przygotowanie stołu. W sumie nic nas nie interesowało, tym zajęła się obsługa. Na stole były tradycyjne ciasta, kolorowe tarty, owoce, wino, kawa i herbata. Uroczo wyglądał nasz słodki kącik mimo, że nie był jak z amerykańskich tabloidów. Gościom też się podobało i co najważniejsze smakowało.

A Wy na jaką opcję się zdecydowaliście? Na tradycyjną, czy bardziej nowoczesną? 

♥ ♥ ♥

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.