Szybkie purée z dyni

Dynia kojarzy nam się z jesienią, ale ostatnio w Biedronce kupiłam bardzo tanio dynię piżmową i tak sobie cierpliwie czekała. Wiem, wiem, jest wiosna, a ja Wam tutaj wyjeżdżam z dynią. 

Przecież dynia może również posłużyć do przygotowania  iście wiosennych deserów, koktajli i ciast. Do tej pory hamowało mnie zrobienie purée z dyni, które jest bazą wielu ciekawych deserów. W piekarniku to trochę zajmuje czasu, bo zanim nagrzeje się piekarnik, a potem upiecze się dynia. 

Dzisiaj poszłam na skróty i wyczytałam, że można wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Sposób okazał się strzałem w dziesiątkę. Jeśli jednak jesteście przeciwnikami używania tego typu urządzeń z powodzeniem możecie użyć parowar.  

Jest to szybki sposób, jeśli potrzebujecie niezbyt dużej ilości  dyniowego purée i nie  chcecie marnować czasu. 

 

Składniki:

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym miąższu
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż dłuższej osi. Ze względu na twardą skórę potrzebujemy ostrego noża.
  2. Wydrążamy łyżką środek z nasionami. Dynię ze skórką umieszczamy w naczyniu napełnionym wodą i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na ok. 8 minut (u mnie moc 700 W). Po tym czasie miąższ z dyni z łatwością odchodzi od skórki. 
  3. Dyniowy miąższ blendujemy i purée z dyni gotowe. 

Takie purée można przechowywać w lodówce do 3 lub maksymalnie 5 dni.

Aga

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *