jak myć i przechowywać truskawki

Truskawki – jak myć i przechowywać?

Z dnia na dzień coraz więcej można napotkać stoisk z truskawkami. Na razie jednak w sprzedaży są tylko te zagraniczne. Bez wątpienia najsmaczniejsze są nasze polskie truskawki. Są słodkie, pachnące i  bardzo delikatne. Wspaniale smakują pod każdą postacią. Można je jeść same, z jogurtem naturalnym, podawać jako dodatek do deserów, koktajli, ciast itd. Jest multum sposobów na ich wykorzystanie. Ale co zrobić, żeby truskawki zachowały na dłużej swój smak, zapach i wygląd? Jest na to kilka sposobów, wystarczy nie popełniać podstawowych błędów. Oczywiście warto kupować też mniejsze ilości, a częściej.   

 
Wiadomym jest, że przed podaniem na stół trzeba truskawki opłukać, aby pozbyć się drobin piasku, kurzu i pozostałości nawozów. Warto pamiętać, aby robić to delikatnie i koniecznie przed obraniem z szypułek. A dlaczego? Bez nich truskawki łatwo nasiąkają wodą, przez co tracą swój słodki smak i cudowny aromat. Stają się gąbczaste i miękkie. Dlatego pamiętajmy o tym, aby truskawki myć tuż przed ich wykorzystaniem, czy zjedzeniem i aby nie leżały za długo w wodzie. Najlepiej zanurzyć je na durszlaku w misce z zimną wodą, potrząsnąć i wyjąć. 
 

A co zrobić żeby truskawki poleżały dłużej w lodówce? 

Trzeba je ułożyć, najlepiej w płaskim naczyniu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Tak ułożone truskawki również przykrywamy papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki, w miejsce o najwyższej temperaturze. Oczywiście w lodówce przechowujemy truskawki wyłącznie nieumyte i niepoobijane. Nie wolno też przechowywać truskawek w plastikowych woreczkach, czy zamkniętych pojemnikach. Kierując się tymi zasadami truskawki mogą być przechowywane w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Przed ich spożyciem warto wyjąć je z lodówki pół godziny wcześniej do temperatury pokojowej, gdyż chłód przytłumia smak i zapach owoców. 

♥ ♥ ♥ 
 
Proste, prawda? Wystarczy kierować się tymi podstawowymi zasadami, aby cieszyć się cudownym smakiem truskawek. Nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego, ale to już tuż, tuż!  
 
 

2 thoughts on “Truskawki – jak myć i przechowywać?

  1. O matko, jakie zdjęcie – ślinka cieknie! Już niedługo zacznie się sezon na truskawki, borówki i arbuzy – wtedy moja dieta jest monotonna, bo oprócz wspomnianych składników dodaję jeszcze czasem jogurt i przepis na upały gotowy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *