Na słono

Zapiekanka z warzyw na patelnię

Lubicie zapiekanki? Jeśli tak to mam dla Was przepis z cyklu
szybkie i proste. Zapiekanka z warzyw na
patelnię jest w sam raz na dzień, kiedy nie chce nam się długo stać w kuchni.
Można podawać jako dodatek do mięs, ryb lub samą jako danie bezmięsne. 
Składniki (3-4 porcje):
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię (750 g)
  • 4 łyżki jogurty greckiego
  • 1 jajko
  • 1 kulka startej mozzarelli (120g)
  • 2 łyżki startego sera pleśniowego blue (możemy zastąpić
    innym serem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamrożone warzywa na
    patelnię, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu
    kiedy warzywa będą półmiękkie.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jajko mieszamy z gęstym jogurtem
    naturalnym, startą mozzarellą i przyprawiamy.
  3. Do żaroodpornego naczynia przekładamy podsmażone warzywa i
    zalewamy równomiernie sosem. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem pleśniowym.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150°C (góra-dół)  na 30 minut.

Smacznego!

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.