Na słodko

Zdrowie w płynie, czyli koktajle z sokami z czarnego bzu i jeżyn

Firma Oleofarm przesłała mi do przetestowania sok z czarnego bzu i jeżyn. Dlatego dzisiaj będzie bardzo naturalnie i owocowo. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i wprowadzać nowe smaki. Sok z czarnego bzu jest mi znany nie od dzisiaj. Posiada cierpki i lekko kwaśny smak, ale jest bardzo zdrowy. Czarny bez dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wspomaga naszą odporność, zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel i posiada właściwości oksydacyjne. Jeżyny również posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają silne antyoksydanty, są bogatym źródłem błonnika, przyspieszają przemianę materii. Można długo by się rozpisywać o zdrowotnych właściwościach zarówno czarnego bzu jak i jeżyn. Często goniąc za modą sięgamy po obce przyprawy, zioła, owoce i zachwycamy się nimi, zapominając zupełnie o naszych polskich dobrach.

W okresie jesienno-zimowym często brakuje mi kolorowych koktajli i owocowych deserów robionych na szybko. Na szczęście są też soki, ale mam na myśli te w 100% naturalne. Jak wczytamy się w etykiety niektórych soków to okazuje się, że to praktycznie sama chemia i cukier. Dlatego z przyjemnością i zarazem ciekawością, skorzystałam z propozycji przetestowania soków firmy Oleofarm. Są to rzeczywiście soki w 100% naturalne, nie zawierają barwników ani konserwantów. Są pasteryzowane i mają krótką datę ważności i po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, sok z jeżyn nie dłużej niż 14 dni, a z czarnego bzu nie dłużej niż 7 dni. Soki można pić same, ale jeśli nie odpowiada nam smak niesłodzonych soków to z powodzeniem możemy przyrządzać z nich pyszne i kolorowe, koktajle, smoothie, czy lemoniady. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować dwa przepisy na koktajle, które mogą urozmaicić naszą dietę w te ponure dni. 

Koktajl jaglany

Składniki:

Sposób przygotowania:
Banana kroimy na kawałki. Wszytki składniki łącznie z kaszą jaglaną umieszczamy w blenderze i miksujemy. Jeśli koktajl okaże się dla nas za mało słodki możemy dosłodzić miodem lub ksylitolem.

Koktajl wzmacniający

Składniki:

Sposób przygotowania:
Banana kroimy na kawałki. Wszytki składniki łącznie z płatkami owsianymi umieszczamy w blenderze i miksujemy. Koktajl możemy dosłodzić miodem lub ksylitolem.

Koktajle są przepyszne, więc zachęcam do wypróbowania przepisów. Tak na marginesie dodam, że aby wykorzystać dobroczynne właściwości tych soków, jeżynowy piję rano przed wyjściem do pracy, aby podkręcić swój metabolizm, a wieczorem sok z czarnego bzu na wzmocnienie odporności.

♥ ♥ ♥
Co sądzicie o takim zastosowaniu soku z czarnego bzu i jeżyn? Mieliście już styczność z tymi sokami? 

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

7 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Ania Kwiatkowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.