zupa fasolowa inaczej
Na słono

Zupa fasolowa inaczej

zupa fasolowa inaczej

Uwielbiam fasolkę po bretońsku i zupę fasolową, ale lubię też eksperymentować w kuchni. Odchudzanie potraw, kombinowanie ze składnikami i ułatwianie sobie życie – to jest to, co uwielbiam.  Nie przepadam za krojeniem warzyw w kostkę i jak przychodzę z pracy to zastanawiam się co by tu zrobić na obiad, ale takiego, co nie zajmie zbyt dużo czasu.  Dlatego często korzystam z mrożonek. Przepis na tą zupę powstał zupełnie spontanicznie. Wracałam z pracy do domu i zastanawiałam się co by tu zrobić, aby się nie narobić. Zupa wyszła pyszna, a porcja taka, że w zupełności wystarczyło na dwa dni dla dwóch osób z dokładkami. Dzisiaj przepis na zupę fasolową inaczej, a w roli głównej odgrywają mrożonki. Dzięki temu ugotowanie zupy z pokrojeniem wszystkich składników zajmuje nie więcej niż 30 minut.  

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie Hortex zupa fasolowa
  • 1 opakowanie Frosta warzywa na patelnię meksykańskie
  • 2 spore garści mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 2 woreczki ryżu (u mnie pargoiled)
  • ok. 300 g drobiowej kiełbasy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu ekologicznego (zdrowsza wersja tradycyjnych kostek rosołowych, które nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników i  glutaminianu sodu) lub domowy bulion
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, majeranek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do dużego garnka przekładamy  mrożonki: zupę fasolową, meksykańskie warzywa, marchewkę z groszkiem i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa (około 2 – 1,5 litra). Dodajemy liście laurowe, kostki bulionu ekologicznego lub domowy bulion i gotujemy.  
  2. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy ryż według przepisu.
  3. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy 1 łyżeczkę wędzonej papryki i mieszamy.
  4. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo, bo zupa powinna być pieprzna).
  5. Zupę gotujemy do miękkości fasoli i warzyw (ok. 10 minut). Pod koniec dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, majeranek i ewentualnie doprawiamy.
RADA:

Zupa jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników.  

Smacznego!

♥ ♥ ♥
Koniecznie dajcie znać, czy przepis Wam się spodobał. 
 

Mam na imię Agnieszka i bardzo się cieszę, że udało Ci się trafić do mojego świata. Uwielbiam dobrą herbatę, koty i prostotę w każdej kwestii. A Ty co lubisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *